Welkom bij Frank Wijdenbosch

"Jongen je weet het toch, acteurs zijn gekke mensen en ze hebben nooit geld."

Over Frank Wijdenbosch

“Jongen je weet het toch, acteurs zijn gekke mensen en ze hebben nooit geld.”

Dit kreeg Frank te horen toen hij aan zijn vader vertelde dat hij acteur wilde worden.

Acteren was in Suriname geen echt beroep, hooguit een hobby. Hij kwam in 1972 naar Nederland om de Hogere Hotelschool te gaan volgen, zodat hij een ‘respectabel beroep’ zou gaan uitoefenen. Al snel besloot hij om toch te kiezen voor het theater en in 1975 begon hij op te treden als zijn alter ego Fatzy Smit. Hij kreeg daarmee als snel grote bekendheid in Nederland en daarbuiten. In 1983 kreeg hij een rol in een stuk van Rob Malash: behalve eetbaar zijn knikkers ook vergiftigd. Hij past echter niet in het stramien van de bestaande Nederlandse theaterwereld. Zijn speelstijl was volgens de critici “te grof” en hij was “te aanwezig” op het toneel. Dat maakte hem onzeker en hij ging steeds meer aan zichzelf twijfelen.

Na een inspirerend artikel in de Volkskrant van Jack Heijer, waarin wat hij deed ‘performance’ werd genoemd, nam Frank in 1991 de beslissing om zelf theaterstukken te gaan maken. Theater over dingen die hem na aan het hart liggen en die hem interesseren. En dat werkte: van een enthousiast Surinaams jongetje dat overal naar binnen wilde, maar neggens past omdat hij zo anders was, is Frank Wijdenbosch uitgegroeid tot een geëngageerd theatermaker. Hij werkt vanuit zijn culturele achtergrond, waarin verhalenvertellers een grote rol spelen, maar verliest daarbij het Nederlandse publiek niet uit het oog.

Frank Wijdenbosch heeft hard gewerkt en hij heeft veel moeten leren om te komen waar hij nu is. Maar het was altijd de moeite waard. Hij brengt dat enthousiasme graag over op jongeren die voor het eerst kennismaken met theater. Zijn motto is: “Wacht niet af tot het naar je komt, maar maak je eigen dingen, je het zelf in de hand.

Waar hij trots op is? “Om te zijn waar ik nu ben. Na jaren van strubbelingen en hard werken, heb ik nu goede mensen, goede ondersteuning om me heen. Ze vormen een stevige basis, zodat ik de ruimte heb om te doen wat ik wil en waar ik goed in ben

:


Producties

Voorstelling Kophonger
Kophonger

Voorstelling Kasmoni
Kasmoni

Voorstelling Ondro Makandra
Ondro Makandra

Voorstelling Jaap en Shirley
Jaap en Shirley

Jongen je weet het toch, acteurs zijn gekke mensen en ze hebben nooit geld.

Kindervoorstellingen

  • Heldinnen I
  • Heldinnen II
  • Ik heb een jurk
  • Westerparkse Theaterspeeldagen

Contact Stichting Seven Arts

sevenarts@upcmail.nl

logo Seven arts